VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ (2009)

de WILLIAM SHAKESPEARE

În pădure, regatul zânelor și al elfilor, există o mare frământare și ceartă, din pricina căreia suferă toți locuitorii naturii. Motivul: Regele elf Oberon este gelos pe un băiețel orfan, pe care soția sa, Titania, l-a adoptat. Pentru a o pedepsi, Oberon îi dă o misiune spiridușul său viclean, Puck. Acesta ar trebui să picure sucul unei flori magice în ochii Titaniei în timp ce ea doarme. Nectarul florii ar trebui să o facă să se îndrăgostească neputincioasă de prima creatură pe care ar vedea-o când se va trezi.

Acum, în același timp, în pădure se află și un grup vesel de meșteșugari. Acolo repetă tragedia lui Pyram și Thisbe, care urmează să fie jucată cu ocazia căsătoriei planificate a lui Tezeu, regele Atenei, și Hippolyta, regina Amazonului.

Puck se distrează copios cu pământenii și îi pune cap de măgar lui Bottom, țesătorul. Titania trezită, se îndrăgostește de acest monstru. Lysander, care se ascunde în secret în pădure cu Hermia, primește și el o doză de nectar magic în ochi de la Puck, care îl confundă cu Demetrius. Așa că brusc și „peste noapte” o iubește pe Helena. Ea, care tocmai s-a simțit disprețuită de toată lumea și mai ales de Demetrius, de care este îndrăgostită, este acum curtată brusc de ambii tineri. Oberon, observând greșela lui Puck, îl fermecă pe Demetrius astfel încât să-l conducă înapoi la Helena, pe care a iubit-o înainte ca Hermia să vină în viața lui.

Acum că spiridușii, meșterii și cei patru îndrăgostiți s-au amestecat, Oberon rezolvă confuzia și face din nou pace cu soția sa. Se celebrează nunți între Tezeu și Hippolyta și tinerele cupluri Demetrius-Helena și Lysander-Hermia, piesa meșterilor are o premieră remarcabilă și spiridușii binecuvântează casa. La sfârșit, un Puck inocent cere publicului să considere totul ca doar un „vis al unei nopți de vară”.

Piesa este punctul culminant al primelor comedii ale lui Shakespeare. El împletește cu măiestrie diferitele grupuri de personaje și lumi ale dramei sale: societatea curtenească, breasla aspră și stângace a meșterilor (care prezintă o piesă într-o piesă) și lumea de basm a pădurii cu spiridușii și spiridușii ei.

DATE + PRETURI

Galerie