RISIPITORUL (2012)

de FERDINAND RAIMUND

„Risipitorul” este un tânăr simpatic care se îndrăgostește de o fermieră. Totuși, ceea ce nu știe este că fata din pădure este de fapt zâna Cheristane. Ea a fost însărcinată să facă bine pe pământ cu perlele coroanei sale. Cu toate acestea, pentru că Cheristane este îndrăgostită de risipitor, ea îi dă lui și familiei lui aproape toate perlele, iar familia Flottwell devine nemăsurat de bogată.

Când Cheristane trebuie să se întoarcă în regatul ei zâne, Julius, risipitorul, este profund întristat. El începe un stil de viață generos, fără să-și dea seama cine este prieten și cine este dușman. Valetul Wolf, în special, își trădează stăpânul și fură cât mai mulți bani. Prin urmare, Cheristane creează spiritul Azur înainte de a dispărea pentru a-l proteja pe iubitul Julius.

Trei ani mai târziu, Julius vrea să se căsătorească cu fiica președintelui. Cu toate acestea, mama Amaliei ar prefera să se căsătorească cu baronul Flitterstein și astfel urmează un duel. Flottwell îl rănește pe Flitterstein și fuge cu Amalia.

Când în sfârșit se întoarce acasă după mulți ani, îmbătrânit și sărac, a pierdut totul: banii, casa și, și mai rău, soția și copiii. Bătrânul și credinciosul său slujitor Valentin și soția lui îl primesc la ei. În ciuda acestui fapt, Julius von Flottwell nu mai vede niciun sens în viață și este în culmea disperării. Atunci apare spiritul Azur, creat de iubita lui zână Cheristane, care îi dă înapoi lui Flottwell toți banii pe care îi cerșise anterior deghizat în cerșetor.

Flottwell se mută acum înapoi în propria lui casă ca un bărbat bogat și îi ia cu el pe credinciosul slujitor Valentin și pe soția sa. Nu în ultimul rând, Cheristane apare și promite că îl va revedea în tărâmul iubirii.

„Când bunul Valentin într-o haină simplă de tâmplar cântă la acordeon celebrul său cântec de rindeluit, nu este doar emoționant, ci și foarte actual: să obții mulțumire și fericire independent de bogăție.(…)  Aplauze zgomotoase.“ 09/08/2012

DATE + PRETURI

Galerie