REVIZORUL (2019)

de Nikolai Gogol

Un oraș de provincie somnoros din adâncul Rusiei este dezechilibrat atunci când un zvon se răspândește. Vine un oficial de la Moscova, un „revizor” care să verifice lucrurile… De fapt, se plânge de calitatea mâncării și refuză să plătească facturile. Această nemulțumire este periculoasă, deoarece crește riscul ca oficialul să examineze acum în mod deosebit starea orașului. Preocupările cu privire la expunerea igienei precare la spitalul local, curriculumul de la școală sau obiceiurile absurde ale judecătoriei, atrage după sine o serie de favoruri aventuroase (inclusiv chiar și mâna fiicei primarului!) cu care notabilii din oraș încearcă să-l mituiască pe presupusul trimis. El însuși, care desigur NU este temutul auditor, ci doar un hoțoman sărac, profită de moment și fuge din oraș, scăpând basma curată.

În comedia „Revizorul”, Gogol arată o societate modelată ierarhic în mijlocul docilității și megalomaniei și înfățișează astfel sufletul provinciei rusești pe fundalul unui aparat administrativ de necontrolat în care mita și corupția sunt aproape la ordinea zilei.

Prin pătrunderea unui străin în acest microcosmos, un întreg oraș se află dintr-o dată într-o stare de urgență, ceea ce declanșează o dinamică distructivă și în același timp, expune sistemul.

DATE + PRETURI

Galerie

PRESA