Pe lângă ateliere și cursuri pentru copii și tineri, Teatrul Vienez de Copii oferă și Cursul Interactiv de Formare prin Tehnici de Teatru pentru Profesori, bazat pe principiul „pregătiți formatorii”.

Folosind instrumente educaționale teatrale, cum ar fi improvizația, exercițiile pe text și ritmul, dezvoltăm programe speciale pentru profesori, cu accent pe motivație, lucru în echipă, comunicare, prevenirea violenței și multe altele.

Scurtă descriere a cursului de teatru pentru profesori:

Cursul nostru interactiv de formare prin metode de teatru dedicat profesorilor furnizează cadrelor didactice exerciții și jocuri de teatru, precum și exemple de momente oportune de introducere a acestora în cadrul orelor de curs, indiferent de materia predată la clasă. 

Metodele și tehnicile teatrale pe care  le propunem sunt atractive pentru elevi, indiferent de vârstă, dar și ușor de implementat pentru profesori. 

Structura cursului cuprinde 5 module cu categorii de exerciții și jocuri practice: improvizație, conștientizare, regie, mișcare și vorbire.

Cursul începe în ultima săptămână din ianuarie 2025 și are o durată de 10 săptămâni, câte o întâlnire pe săptămână.

Toate cele 10 cursuri au loc la sediul Teatrului Vienez de Copii: Calea Victoriei 216, etajul 1, camera 20.

Perioada: 

10 săptămâni

 

Structura:

1 curs / pe săptămână

1 curs = 2 h 

 

Conținut:

Modulele de vorbire, mișcare, improvizație, regie și conștientizare. 

 

Despre ateliere:

Improvizație

Jocurile de improvizație deschid drumuri către autocunoaștere într-un mod creativ, ludic și spontan. Improvizația este despre lucru în echipă, deschidere spre ideile și propunerile celorlalți, precum și mentalitatea de a construi, în loc de a te opune. Înveți cum să nu mai raționalizezi orice mișcare, să nu-ți fie frică de necunoscut și de a greși – orice se poate repara, iar în orice scenă nu ești singur, ci ai o mulțime de colegi gata să te ajute.

Regie

În cadrul atelierului de regie se vor aborda etapele premergătoare prezentării unui spectacol în fața publicului: începând cu alegerea unui text și conceperea caietului de regie, continuând cu stabilirea distribuției și a repetițiilor cu actorii și încheind cu repetițiile generale. Participanților li se vor prezenta bazele unei comunicari eficiente, dar și diferite moduri creative de abordare a relației Regizor- Actor / Profesor – Elev.

Mișcare

Atelierele de mișcare presupun detensionarea și antrenarea corpului, prin intermediul jocurilor. Inteligența corporal-kinestezică este esențială în comunicarea non-verbală și în consolidarea relației dintre minte și corp (citatul clasic mens sana in corpore sano).

Vorbire

Modulul cu exerciții de vorbire vă vor oferi ocazia de a învăța cum să vă șlefuiți vocea, cum să vă dozați aerul în timpul discursului și cum să îmbunătățiți dicția. Exercițiile de vorbire opresc timpul în loc și ajută la încetinirea ritmului interior: vei avea timp să înțelegi mecanismele vorbirii și să te reconectezi cu vocea interioară, pe care să o faci auzită.

Conștientizare

 

În cadrul modulului „Conștientizarea”, vă invităm să porniți într-o călătorie interioară profundă. Prin intermediul exercițiilor și al tehnicilor teatrale, veți fi ghidați să vă concentrați asupra momentului prezent, să descoperiți ritmurile interioare și exterioare ale vieții și să găsiți liniștea în mijlocul agitației cotidiene. Această experiență nu doar îmbunătățește starea de bine și sănătatea mentală, ci și cultivă abilități de comunicare și exprimare, oferindu-vă instrumentele necesare pentru a vă simți mai echilibrați și mai conectați cu propria autenticitate în fiecare zi.

 

De ce este important pentru profesori?

Da, teatrul a devenit materie opțională în școli, însă cadrele didactice din instituțiile de învățământ nu au la dispoziție un curs de formare sau materiale suport pe care să le utilizeze în cadrul acestor ore de curriculă opțională.

De aceea, Teatrul Vienez de Copii își propune să susțină cadrele didactice din școli, la nivel național.

Chiar dacă materia opțională dedicată teatrului nu este selectată în cadrul orelor de curs opționale ale elevilor,  cursul nostru de formare va furniza profesorilor exerciții și jocuri de teatru, precum și exemple de momente oportune de introducere a acestora în cadrul orelor de curs, indiferent de materia predată.

 

Beneficii pentru profesori:

  • conectarea cu oamenii prin simțuri;

  • schimbul de idei și emoții;

  • aplicarea imediată în practică a exercițiilor la orice curs, indiferent de materia predată;

  • ore de curs mai interactive și distractive;

  • elevii angrenați mai ușor în procesul de predare-învățare;

  • consolidarea relației elev-profesor;

  • posibilități de a capta și menține atenția elevilor;

  • managementul gestionării eventualelor conflicte.

Beneficii pentru elevi:

  • dezvoltă încrederea în sine;

  • își pot explora corporalitatea;

  • dezvoltă spiritului de echipă;

  • sporește atenția și memoria;

  • dezvoltă inteligența emoțională;

  • sporește atenția și memoria elevilor;

  • crește motivația și interesul pentru activitatea școlară.

Cost curs:

Costul cursului (20 de ore) este de 1500 lei, la care acordăm următoarele discounturi:

  • 10% pentru plata integrală
  • 10% pentru plata până la data de 15 decembrie 2024. Costul final al cursului după aplicarea celor 2 reduceri de mai sus este 1200 lei.

Se poate face plata în 2 tranșe egale, a câte 750 lei fiecare, prima până la 15 decembrie 2024 și a doua până la 17 februarie 2025.

Înscrierile se pot face în formularul pe care îl găsiți în link-ul următor:

 

Pentru mai multe detalii, contactați-ne la adresa de e-mail: office@teatrulvienezdecopii.ro

Din 2008, colaborarea intensă dintre Dr. Brigitte Sindelar, de la Universitatea Privată Sigmund Freud, prof. dr. Max H. Friedrich, șeful Clinicii Universitare pentru Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și popularul cercetător german, prof. Manfred Spitzer din Ulm, a condus la inițierea studiilor științifice. În cursul discuției actuale despre educație, aceste studii și rezultatele lor oferă un nou impuls și noi subiecte de conversație. Mai presus de toate, cele mai recente studii cu prof. Spitzer demonstrează că actoria și muzica au o influență directă asupra dezvoltării inteligenței umane și a abilităților de comunicare.