BOLNAVUL ÎNCHIPUIT (2010)

de MOLIÈRE

Ipocondriacii sunt într-o adevărată agonie chiar și atunci când nu sunt de fapt bolnavi. Acest lucru este valabil și pentru pacientul imaginar, Argan, din celebra și ultima piesă a lui Molière.
Comedia în trei acte a avut premiera pe 10 februarie 1673. Poetul însuși a jucat rolul eroului din titlu, dar la a patra reprezentație a suferit o hemoragie și a murit câteva ore mai târziu, încă în costum.

În piesă, ipohondrul Argan își imaginează că este grav bolnav. Medicii și șarlatanii îl susțin în nebunia lui și vor să câștige mulți bani din bolile lui imaginare. Pacientul disperat devine un tiran și merge atât de departe cu amăgirile sale încât vrea să-și căsătorească fiica Angelique cu un medic. Cu toate acestea, ea este îndrăgostită de Cleante, pe care l-a cunoscut la teatru. Pentru a o ajuta, fratele lui Argan, Beralde, și menajera Toinette pun la cale un șiretlic: îl conving pe Argan să își însceneze moartea pentru a testa fidelitatea soției sale Beline și a fiicei lui Angelique. Se dovedește că doar fiica sa Angelique ține la el și soția lui dorește doar banii moșteniți. În cele din urmă, tatăl îi permite lui Angelique să-și aleagă propriul soț, atâta timp cât acesta este medic. Dar chiar și acest lucru nu este lipsit de noi încurcături și complicații…

DATE + PRETURI

Galerie