Start Proiect: 1 septembrie 2020
Final Proiect: 31 decembrie 2022 (prelungit până pe data de 28 februarie 2023)
Durata: 28 luni
Limba: Germană, Română
Parteneri: IDEUM Education GmbH, Schule für das Leben, Teatrul Vienez de Copii, Science&Motion Sports GmbH

Descriere proiect:
„AWAKE – Atenție, percepție, concentrare, experiență – Învățarea conform Neuro-Științei” este un proiect din domeniul educației școlare care își asumă provocarea de a restabili atenția de bază a copiilor pentru a permite un proces de învățare natural. Toate acestea sunt încorporate în „teatrul” mediului de învățare, deoarece aici toți stimulii neurosenzoriali apar în mod natural și sunt declanșați continuu în timpul jocului. Rezultatele proiectului de 28 de luni Erasmus + AWAKE sunt un amestec de formare continuă, materiale didactice moderne și instrucțiuni video care sunt disponibile gratuit pe un site web al proiectului.

Atenția este cea mai mare forță în procesul de învățare. Face posibilă înțelegerea a ceva nou și neașteptat. Atenția este condiția prealabilă ca informațiile necesare să fie generate într-un proces de învățare prin percepția și deschiderea simțurilor. Atenția nu este doar o cerință integrativă pentru performanța cognitivă, senzorială și motorie, pentru dezvoltarea cunoștințelor, ci, în general, pentru dezvoltarea personalității. Probleme semnificative de dezvoltare motorie, senzorială și cognitivă au fost observate la copii în ultimii ani și decenii. Copiii au dificultăți tot mai mari în a fi curioși, atenți, treji. Cu AWAKE, profesorii sunt introduși în domeniul neuroștiințelor și este dezvoltat, pentru ei, un amestec de materiale pentru instruire și utilizare ulterioară în clasă.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Reunirea cunoașterii neuroștiințifice și a pedagogiei;
  • Recunoașteți problemele copiilor în termeni de atenție, conștientizare, concentrare, probleme de învățare în general, probleme sociale și personale;
  • Pregătirea unui bazin de exerciții cu materiale care atrag atenția;
  • Concepția unui mediu ideal de învățare sub forma teatrului clasic, deoarece toate aspectele neuroștiințifice sunt încorporate aici;
  • Crearea unui mix de materiale didactice digitale, care este pregătit din conținut interactiv pentru învățarea elementelor de bază, o implementare simplă a mediului de învățare „teatru” în practică și materiale didactice pentru practică cu instrucțiuni video profesionale;
  • Abilitarea profesorilor de a repeta o piesă (care poate fi interpretată în toate școlile participante la Crăciun la sfârșitul proiectului)
  • Crearea unui curriculum pentru formare și educație continuă pe baza conținutului și rezultatelor proiectului

Grupurile țintă din proiectul AWAKE sunt, în principal, profesori din școlile obligatorii pentru copiii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Proiectul tratează scene din piesele clasice „Romeo și Julieta”, „Visul nopții de vară” și „Talismanul”.

Proiectul AWAKE este realizat cu un total de patru parteneri din Austria, Germania și România. Organizațiile participante au cunoștințe specializate în educație, neuroștiințe și teatru. Motivul lor comun este de a îmbunătăți situația în care se află mulți copii – lipsa de atenție și capacitatea de a se concentra din partea școlarilor, care îi împiedică să dobândească competențe de bază și cheie și, ulterior, să poată participa la societate ca membru cu drepturi depline. Profesorii învață despre procesele neuroștiințifice, care au loc în procesele de învățare la om și sunt sensibilizați la subiect. Cu o predare interdisciplinară modernizată, studenții din proiectul AWAKE dobândesc cunoștințe de bază despre modul în care funcționează învățarea, ce emoții pozitive și experiențe pot fi legate de aceasta și cum acestea pot fi consolidate prin schimbări de atitudine. De asemenea, se cufundă în lumea teatrului clasic și cunosc
cunostintele dramatice.

Proiectul include instruire multiplicatoare, în care 60 de profesori din Austria și România sunt instruiți pe baza conținutului și rezultatelor proiectului. O conferință internațională va avea loc la Viena în vara anului 2022, pentru a face subiectul neuroștiințelor și educației accesibil unui public mai larg.

Realizările intelectuale ale proiectului vor fi disponibile în formă digitală în trei limbi (germană, engleză și română) și vor permite, de asemenea, cadrelor didactice din alte state membre ale UE să desfășoare proiectul de teatru în clasele lor. Diseminarea rezultatelor este susținută de un număr mare de parteneri asociați care sunt implicați de la începutul proiectului.

Proiectul acoperă mai multe deziderate din partea Comisiei Europene cu privire la promovarea competențelor cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, dezvoltarea competenței de învățare în sensul „învățării de a învăța”, reducerea părăsirii timpurii a școlii și utilizarea tehnologiilor digitale în predarea în predarea modernă.

Website: awakeproject.eu
Instagram: @awake.neuro
Facebook: awake.neuro